Featured Video Play Icon
▶︎ 3 posty Krajiny a národy

Výzva pápeža Františka: priniesť do spoločnosti kultúru „my“

Po dvoch týždňoch od toho, ako pápež navštívil medzinárodné mestečko Loppiano, Maria Voceová, prezidentka Hnutia fokoláre, pozýva odpovedať na výzvu svätého otca a priniesť do spoločnosti kultúru zameranú nie na jednotlivca ale na všetkých.

Pred dvoma týždňami sme boli s pápežom v Loppiane. Prešli dva týždne a pýtame sa: „A naozaj sa to stalo?“ Áno, naozaj sme boli s ním! Nielen to, ale nechal nám aj čosi, čo máme žiť. Preto sa teraz pýtam: „Pochopili sme až do hĺbky, čo sa to vlastne stalo?“ Možnože to zisťujeme kúsok po kúsku, po troškách ako sa ponárame do jeho prekrásneho príhovoru. Pápež nám dal výzvu, povedal nám, že sme na začiatku našej histórie, na počiatku Loppiana, na začiatku všetkého. A to, že sme na začiatku, znamená, že máme hľadieť dopredu, že máme robiť čosi, aby sme šli dopredu. A pápež nám povedal, čo máme robiť: musíme zmeniť spoločnosť, musíme sa – povedal silné veci – nielen uspokojiť s tým, že budeme napomáhať vzťahy medzi jednotlivcami, medzi rodinami, skupinami, národmi, ale dokonca sa spojiť a spoločne zvíťaziť v tejto výzve pre spoločnosť, lebo ide zlým smerom a potrebuje evanjelium, nesmierne potrebuje semienka evanjeliového života, ktoré by zakvitli a zmenili by ju.

V tomto sa cítime skutočne na začiatku, a naozaj sme iba tam. Ale nemôžeme sa zastaviť, pretože pápež nám to hovoril, aby nám dal výzvu: „Vy to môžete dokázať.“ A povedal nám aj ako: „…tak, že budete prenášať na ostatných spiritualitu tohto „my“, kultúru tohoto „my“, ktorá môže uľahčiť celosvetové, univerzálne spájanie sa, novú civilizáciu, civilizáciu, ktorá sa zrodí z tohoto „my“. A tiež nám povedal, že naša charizma je nám oporou a podnetom.

Charizma je dar od Boha, necíťme sa povýšene, že sme ho dostali, ale s pokorou, ktorú nám pripomína, si treba uvedomovať, že ju máme a robiť všetko preto, aby sme ju preniesli na spoločnosť, ktorá nás obklopuje.

Toto je dlhá a namáhavá cesta, no pápež povedal: „Potrebujeme mužov a ženy, ktorí to dokážu.“ Takže chceme odpovedať na túto pápežovu výzvu? Ja myslím, že chceme odpovedať a spolu s ostatnými nachádzať, tam, kde sa nachádzame, spôsob, ako zmeniť spoločnosť, ktorá je okolo nás.

Toto je, myslím, záväzok, ktorý si dnes dávame a čo bude trvať celý život.