Featured Video Play Icon
Kolegamento CH Krajiny a národy Slider

Týždeň za zjednotený svet

Týždeň za zjednotený svet mladých Hnutia fokoláre je tento raz on-line a budeme sa učiť prinášať pokoj a mier. Boj za odzbrojovanie, za pokoj na Strednom východe, petícia proti embarbu na Sýriu, celosvetová solidarita v čase Covid-19, skúsenosti s právom a spravodlivosťou od Ázie po Afriku. V sobotu 2. mája a v nedeľu 3. mája prebehnú dve hlavné udalosti. Informácie a priamy prenos nájdete na našej stránke.

Najbližšie priame prenosy na našej stránke

Špeciálne kolegamento CH #InTimeForPeace

Sobota 2. mája – 12:00 priamy prenos stretnutia #InTimeForPeace (špeciálne kolegamento CH), ktoré spojí viaceré mestá po celom svete za účelom vyrozprávania skúseností a konkrétnych skutkov, prinesie viacero rozhovorov a tiež umeleckých performance. Priamy prenos v slovenčine bude zabezpečený.

Prenos v angličtine, taliančine a iných svetových jazykoch nájdete na medzináronej stránke Hnutia fokoláre.

Run4Unity

Nedeľa 3. mája – medzi 11:00 a 12:00 vždy lokálneho času bude po celom svete prebiehať virtuálna štafeta Run4Unity, pôvodne športové stretnutie, ktorá non-stop spojí planétu hrami, výzvami či skúsenosťami, aby sme symbolicky rozprestreli po celej zemi mier a pokoj vo všetkých jeho formách a farbách. Taktiež bude streamovaná na našej stránke, začíname spoločnou sv. omšou o 10:00.


Opäť prichádza Týždeň za zjednotený svet, tento raz on-line. Je to workshop a ukážka skúseností, konkrétnych skutkov a iniciatív mladých z celého sveta, ktoré sa snažia budovať medzi jednotlivcami a národmi bratstvo, jednotu a pokoj aj v časoch Covid-19.

Centrálnou témou je „In Time For Peace“ teda „Je čas na mier“ a tvoria ho dva kľúčové momenty na celosvetovej úrovni a mnoho ďalších lokálnych: skutočný maratón zamyslení a skúseností naprieč celou zemeguľou, aby sme rozpovedali príbeh ľudstva na ceste univerzálneho bratstva (aj v čase Covid-19).

Myslienka Týždňa za zjednotený svet sa tak symbolicky chce spojiť s mnohými výzvami na pokoj a mier a vnímavosť voci tým najzraniteľnejším, ako sa k ľudstvu obracia pápež František aj v tomto čase pandémie a pripojiť sa k globálnej výzve zastaviť paľbu, ktorú spustil generálny sekretár Spojených národov Antònio Guterres: „Je čas zastaviť ozbrojené konflikty a všetci sa koncentrujme na skutočné boje za naše životy. […] Musíme zastaviť krvácanie z rán, ktoré spôsobuje vojna a rozvracia náš svet. Toto všetko začína tým, že ukončíme konflikty, nech sa už nachádzajú kdekoľvek. Hneď teraz. To je to, čo naša ľudská rodina teraz potrebuje viac, než kedykoľvek predtým.“

Multimediálny maratón „In Time For Peace“ bude vysielaný na stránke projektu www.unitedworldproject.org. Na tejto stránke sa tiež budú nachádzať linky na mnohé lokálne udalosti počas celého týždňa, aby sme tak mohli sledovať, čo sa kedy udeje v Taliansku, USA, Austrálii či v Demokratickom Kongu, aby sme vymenovali aspoň niektoré z mnohých zapojených krajín. Udalosti Týždňa za zjednotený svet bude možné sledovať aj na sociálnych sieťach.

Týždeň za zjednotený svet organizovaný mladými z Hnutia Fokoláre sa uskutočňuje každý rok od roku 1995 a chce byť príležitosťou pozorovať po celom svete univerzálne bratstvo, ktoré Hnutie hlása v spolupráci s inými hnutiami, združeniami, komunitami, ktoré na piatich kontinetoch sa zasadzujú za pokoj a bratstvo medzi národmi.